Tori tango (ARG, AUT, SLO)

Jure Tori tako stoji na ramenih velikanov žanra, a tango igra in sklada po svoje.

Senzibilnost avtorskih melodij izpod prstov harmonikarja skupine Orlek Jureta Torija je kar sama klicala po glasbenih oziroma žanrskih vzporednicah. Po prepletanju zanj značilne intimistične in rahločutne instrumentalne izpovedi z elementi jazza, folka in etna v dosedanjem solističnem ustvarjanju se je to naposled izkristaliziralo v nekaj popolnoma novega – povsem unikatno inačico tanga.

S pomembno razliko in presežkom, ki se skriva v dejstvu, da je Jure predvsem »igral samega sebe« in sta njegovo glasbeno izvabljanje intimnih občutkov in izpovedna prepričljivost sami našli glasbeno obliko, v katero sta se odeli – prefinjeno varianto žanra oziroma tanga kot takega. Tistega tanga, ki je v svojih navezavah sicer naslonjen tako na tango tipico kot tango nuevo, pa na druge stilne variante, v svoji srži pa prepoznaven kot avtorska izpeljanka skladatelja in instrumentalista Jureta Torija in kot tak popolnoma izviren, nov ter drugačen.

Pravo novost pa Tori tango predstavlja tudi na sicer razvejani slovenski glasbeni sceni, saj je repertoar tako v skladateljskem kot izvajalskem smislu popolnoma avtorski in projektni – izšel bo namreč tudi album z navedeno vsebino – predstavlja prvo integralno in popolnoma avtorsko tango glasbo slovenskega izvajalca. Jure Tori tako stoji na ramenih velikanov žanra, a tango igra in sklada po svoje.

Za ta namen je svojo zasedbo Tori Trio spremenil v kvartet, avstrijskemu kontrabasistu Ewaldu Oberleitnerju in kubanskemu kitaristu Arielu Cubriji priključil izvrstnega violinista izza Karavank Kurta Bauerja ter skupino poimenoval Tori tango. Repertoar zasedbe je sestavljen iz popolnoma novih skladb, v živo sestavlja in razstavlja vse tisto, kar krasi tango, od intimnih in liričnih instrumentalnih nežnosti do vznesenosti latino žanrskih prijemov.


Tori tango

  • Gabriela Alarcón, vokal
  • Jure Tori, harmonika
  • Kurt Bauer, violina
  • Matjaž Stošić, kitara
  • Ewald Oberleitner, kontrabas

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava