10.00: Rajzefirbčni sprehod: Multisenzorični sprehod

11.00: Okrogla miza: Družben dogovor o sobivanju

17.00: Steklarska delavnica

17.00: Kap v Kuchi

21.00: Gibljive slike: Franček in Otilija, Konec

/ob 10.00/

Rajzefirbčni sprehod: Multisenzorični sprehod

Gosposka ulica 28

Multisenzorično urbano doživetje vas zavezanih oči popelje po mestu. Naenkrat ni nič več, kot se zdi. Kakšen je mestni utrip, kadar nisi zgolj pasiven opazovalec? Se spremeni naše dojemanje časa? Se razvije nov način stopanja po poteh starega mesta? Vemo, kje smo? Obiskovalec skozi drugačen način spoznavanja ulic mesta, njegovih znamenitosti, zgodovine, zgodb, sedanjosti, zvokov, vonjev in okusov dojame, kaj mu mesto sporoča. Ta sporočila so raznovrstna, večno obstoječa, a v vsakem trenutku drugačna, predvsem pa tako vsakdanja, da nemalokrat ostajajo prezrta. Potrebno se je ustaviti, se umiriti, za hip prisluhniti dogajanju okrog nas in ga raztolmačiti skozi lastne izkušnje, zaznave in ideje.

 

/ob 11.00/

Okrogla miza: Družben dogovor o sobivanju

Glavni trg 7

V soboto, 15. 6. 2019, vas ob 11.00 vabimo na dvorišču na družabno-produktiven dopoldan z Iniciativo mestni zbor. Srečanje bo namenjeno skupnemu premisleku o medsoseskih odnosih - o tem, kako jih oblikujemo, kako vzdržujemo ter kako le-ti vplivajo na kakovost bivanja v našem mestu. Veliko je zadev, ki jih lahko naslavljamo in rešujemo skupnostno in smo tako veliko uspešnejše/i. Že leta udeleženke/ci samoorganiziranih skupnosti opozarjajo na manko odloka o javnem redu in miru, ki bi služil kot opora in vodilo, kakšna ravnanja v okolju in družbi spodbujamo, kakšna dopuščamo in kakšnih ne. Do kod seže svoboda posameznika, da ta ne posega v svobodo drugih bitij? Smiselno bi torej bilo, da se oblikuje "Družbeni (ali skupnostni) dogovor o sobivanju", ki bo bolje urejal razmerja (pravice, odgovornosti) med vsemi deležniki v skupnosti (prebivalke/ci, okolje, uprava, kapital).

Na druženju bomo primerjali izkustva in kakovost medsosedskih odnosov nekoč in danes, na kratko predstavili delo aktivnih krajank/ov na področju identifikacije problemov v mestu, ki bi jih lahko reševale/i z dogovorom o sobivanju in poskušali že dognano nadgraditi.

Več glav več ve!

Več nas je, močnejše_i smo!

Skupaj dognano, družno spoštovano!

Najdimo naš skupni imenovalec!

 

/ob 17.00/

Steklarska delavnica

Gosposka ulica 28

V svet oblikovanja stekla nas bo popeljala Zala Zagoršek, dipl. oblik. unik., ki sodi med najobetavnejše mlade oblikovalce stekla na svetu, zato se boste pod njenim vodstvom zagotovo naučili veliko novega. Steklo na delavnici se bo oblikovalo na plamenu, talili in preoblikovali boste borosilikatne steklene paličice ter jih umeščali v obstoječe steklene objekte, v njih pa dodali vir svetlobe in s tem ustvarjali igro med svetlobo in senco.

Zaradi dela na plamenu in visokih temperatur je delavnica primerna za starejše udeležence, stare vsaj nad 15 let. Zaželjena so tudi zaščitna očala in prazni stekleni kozarci za vlaganje, ki bodo delovali kot osnova, na katero se bodo pritrjevali drugi stekleni delčki.

Zala Zagoršek, rojena 1996, se je po zaključku gimnazije odločila za študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer trenutno zaključuje magistrski program, smer Unikatno oblikovanje / steklo in keramika pod mentorstvom prof. Mag. Tanje Pak in doc. Kristine Rutar. V letu 2018 je postala finalistka prestižnega mednarodnega bienalnega natečaja Emerge 2018 v organizaciji Bullseye Glass Co. v Združenih državah Amerike. S tem je bila uvrščena med najboljše diplomante na področju umetnosti stekla v svetu, kar ji je prineslo sodelovanje na elitni razstavi Emerge 2018.

 

/ob 17.00/

Kap v Kuchi

Vetrinjski dvor

Kap dražba v obliki plesne predstave!

Tina Dobaj, Urban Kmet in Samo Pečar bodo na dražbo pripeljali plesno predstavo Kapital, ki so jo skupaj z Andrejem Hajdinjakom in Majo Rijavec ustvarili pred desetimi leti. Na dražbi bodo “remiksali” elemente predstave, da ustvarijo novo plesno predstavo Kap, ki bo podlaga dražbi.

Vabljeni, da prinesete svoje bitje, predmete, pojme, gibe, odnose, ki so se nabirala okoli vas zadnjih deset let in ki bi jih z veseljem izmenjali na dražbi, ki bo potekala v obliki plesne predstave.

Valuto dražbe bomo določili na sami dražbi, vi samo prinesite sebe in nekaj, kar boste dali na dražbo. Izkupiček dražbe bomo namenili novim predstavam, novim odnosom in boljšemu življenju.

Več o plesni predstavi Kap

Kap je remiks plesne predstave Kapital Tine Dobaj in Gregorja Kamnikarja, ki je nastala pred desetimi leti. Tema “remiksa” je dražba stvari, ki ste se jih že naveličali in tistih, s katerimi bi se še igrali. Pridite in izmenjajte svoje dobrine z drugimi. Ni vsaka produkcija kapitalistična! 

Da te kap!

“Remiks” (B-stran) pomeni, da bomo vzeli elemente plesne predstave in jih uporabili na drugačen način kot smo to naredili v predstavi pred desetimi leti, da užijemo novo, sodobnejšo predstavo z manj napora in sredstev ter več igrivosti in iznajdljivosti.

Takole pa sta se Tina in Gregor razpisala pred desetimi leti o predstavi in še vedno lahko deluje kot navdih.

“Kapital Tina in Gregor koreografirava skupaj, ga pleševa in skozi to koncipirava na sami predstavi. Ker je več Tin in več Gregorjev, to ni samo duet, ampak gneča. Uporabljamo vse, kar nam je na dosegu. Tako tisto, kar nam je najbližje, kot tisto, kar nam je najbolj oddaljeno. Prvine plesa krožijo po nas kot dobrine, kot oseba, ki pogleda globlje, da lažje pride na površje. Nadenemo si pretkano premišljeno izmišljena imena, da bi preprečili kakršnokoli prepoznanje v tem kroženju. In zakaj potem obdrživa svoji imeni? Iz navade, čisto iz navade. Da se v zameno za to narediva še toliko bolj neprepoznavna.

Da postane zaznavno, ne samo to, kar smo, pač pa tisto, kar nas žene, da plešemo, čutimo in mislimo. Kot tudi vsako drugo gibanje, menjava blaga, dobrina, produkt, preobrazbe ali Kapital, ki sam po sebi nima vrednosti, dokler mu je ne pridamo mi sami. Pa tudi zato, ker je enostavno fajn plesati kot vsi drugi. In to na tak način kot recimo rečemo "sonce vzhaja” in pri tem vemo, da se pač tako reče. Da dosežemo točko, ne tisto, kjer nič več ne rečemo “jaz”, pač pa točko, kjer ni več pomembno ali še rečemo “jaz”. Midva nisva samo midva. Vsak bo razpoznal svoje(ga). Vsak od nas nas bo navdihoval, nas pomnožil in pomnoževal.“

Zasnova igre B-stran in soigralec: Urban Kmet

Soigralci: Tina Dobaj, Samo Pečar in drugi

Produkcija: idto.upri.se

Koprodukcija: Svet

S podporo Mestne občine Ljubljana

 

/ob 21.00/

Gibljive slike: Franček in Otilija, Konec

Slovenska ulica 13

Sobotni filmski večer bomo namesto pod krošnjami dreves v parku Muzeja NO Maribor, preživeli na intimnem dvorišču na Slovenski ulici 13. Tam nas bo v svet filma popeljal mlad mariborski režiser Vid Hajnšek. Spoznali bomo zgodbo Frančka in Otilije, upokojena mariborska kinooperaterja, ki sta doživela zlato dobo in zaton mestnih kinematografov. Nekoč mentor in vajenka, še zmeraj tesna prijatelja, redno podoživljata svoje filmske spomine, čeprav kino-sedanjost z njunimi spomini nima več kaj dosti skupnega. V drugem filmu pa bomo spoznali odovelo babico, pogrebno govorko in upepeljevalca. Ker o smrti ne (z)moremo veliko povedati, govorimo o življenju.

Po filmu bo sledil pogovor z ustvarjalcem Vidom Hajnškom.

Vid Hajnšek (1991) je leta 2014 diplomiral iz filmske režije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer trenutno zaključuje magistrski študij. Tekom šolanja je kot avtor in sodelavec začel spoznavati film in svet. Na tej poti je spoznal veliko dobrih projektov in ljudi. Med takšne spada sodelovanje pri filmu Alejandra, ki mu je kot življenjska in filmska pustoloviščina še posebej priraslo k srcu in mu odprlo pogled na nove horizonte.

Location

Accessibility(CTRL+F2)
color contrast
text size
highlighting content
zoom in