Visokooktanska ska-punk-reggae-rock atrakcija za nepozaben začetek Festivala Lent 2019!

Dubioza kolektiv, bosanski bend, ki se je kot visokooktanska ska-punk-reggae-rock atrakcija postavil tudi na svetovni zemljevid. Avtorji hitov, kot so Kažu, Kukuz, Himna generacije in Blam Blam, osvajajo svet z izjemno energijo, lucidnimi besedili in odrskim nastopom, ki premakne tudi slona.

Davnega leta 2003 se je nekje daleč, na ozemlju imenovanem Bosna in Hercegovina, skupina prijateljev odločila za oblikovanje benda. To je bil začetek neobičajne skupine v še bolj neobičajnih okoliščinah. V času, ko se ni razvijala glasbena industrija, ko ni bilo prostora za koncerte, niti priložnosti za kulturno ali politično izražanje mladine. Med globoko moralno in tudi gospodarsko stagnacijo se je rodila skupina Dubioza kolektiv.

Danes kultna balkanska, ska, punk, reagge in rock zasedba je koncertirala na vseh največjih festivalih v Evropi in v anale svojih aktivnosti vpisala tudi nemalo odmevnih turnej po svetu. Visoka energija, pronicljiva besedila ter izjemni odrski nastopi so temelj slikovitih koncertov, življenjski nazori, besedila in zgledi pa povezujejo občinstvo po svetu. Tradicionalne glasbene oblike zaznamuje posebna perspektiva, ki se je brusila skozi čas in je nabita z visoko stopnjo pozitivnosti. Ta zadane kot sveži zrak! Vsem, ki so odprti za izkušnje, koncert lahko spremeni pogled na življenje. Če skočimo v leto 2016, najdemo skupino močnejšo kot kadarkoli, postavljeno ob bok največjim in najuspešnejšim živim bendom vzhodne Evrope, zapečateno z  njihovim glasbenim albumom Happy Machine, najverjetneje njihovim najbolj provokativnim albumom doslej.


Diskografija
Dubioza kolektiv (2004)
Open Wide  (2004)
Dubnamite (2006)
Unpopular Singles (2007)
Firma Ilegal (2008)
5 do 12 (2010)
Wild Wild East (2011)
Apsurdistan (2013)
Happy Machine (2016)
Pjesmice za djecu i odrasle (2017)


Dubioza kolektiv

Almir Hasanbegović, vokal
Adis Zvekić, vokal
Brano Jakubović, klaviature, sampler
Vedran Mujagić, bas kitara
Senad Šuta, boben
Mario Ševarac, saksofon
Jernej Šavel, kitara

 

 

RAGGALUTION

Za prve ritme Festivala Lent 2019 bodo poskrbeli dub, funk in raggae mojstri Raggalution!

Kranjski Raggalution že od leta 2011 mešajo svojo reggae čorbo, začinjeno z dubom, funkom in ščepcem psihadelije. Z rednimi turnejami so svoj studijski prvenec iz leta 2013, Mask of Liberty, ponesli vse od Grčije pa do Nizozemske. Med njihovimi najpomembnejšimi koncerti pa se znajdejo tudi veliki tuji in domači festivali, kot so Sziget, Overjam in Cultural Reggae Vibez! Aprila 2017 so Raggalution izdali svoj drugi album Gatekeeper, ki ga predstavljajo na odrih širom Evrope.


Raggalution