Lent Salsa Weekend

28 .6.–30. 6.: 22.00, Festivalna dvorana Lent
30. 6.: 11.00, Mariborski otok

Vstopnina: 10 € (petek, sobota) + vstopnina na Mariborski otok / Delavnice: z Lento vstop prost!

Organizator: Plesno Vadbeni Center S

Dragi plesalci, ljubitelji salse ter sensual plesov!

V sodelovanju s Festivalom Lent, Festivalno dvorano Lent in Kopališčem Mariborski otok (Športni objekti Maribor) vam predstavljamo Lent Salsa Weekend, ki bo potekal v petek, 28. 6., in soboto, 29. 6., v Festivalni dvorani Lent ter v nedeljo, 30. 6. z zabavo Pool Party na Kopališču Mariborski otok (Športni objekti Maribor).

Inštruktorji:

  • Boštjan & Nina Kizomba
  • Marín & Tjaša Bachata Sensual
  • Roberto Trigona & Salsa Fusion
  • DJ Boricua – Roberto Trigona


Lin Gerkman: North of the South (2018), razstava fotografij

Fotogalerija Stolp, Židovska ulica 6, Maribor
Od 21. 6 do 29. 6., med 15.00 in 18.00

Organizator: Fotoklub Maribor

Projekt dokumentira več zgodb iz sodobne ruralne Namibije. Osredotoča se na posledice, ki jih ima prevzem sodobnih tehnologij na način življenja pripadnikov tradicionalnih kultur. Fotografije predstavljajo dvojnost bivanja ljudi, globoko povezanih s tradicijo in trajno spremenjenih zaradi tehnoloških napredkov in vstopa v globalno ekonomijo.

Vstopnine ni!


Muzika, likovna razstava

Sodni stolp,
Od 21. 6 do 29. 6., med 19.00 in 24.00

Organizator: Fotoklub Maribor, Fotogalerija Stolp

Miran Stergulec se je rodil v Mariboru. V otroštvu je likovne motive prejel od starega očeta Jožefa, ki je s svinčnikom risal vojake, topove in dirjajoče konje na robove časopisa. Oče Matija je s svinčnikom narisal zbirko portretov takratnih popularnih filmskih zvezd, ki je ohranjena. S slikarstvom se je ukvarjal njegov prastric Miro Kehler, ki je slikal z oljem na platno.
V osnovni šoli je bil njegov mentor akademski slikar in kipar Gabrijel Kolbič, ki je  vzpodbujal njegov talent in mu pokazal različne tehnike likovnega izražanja. 
Fotografijo sta mu približala oče Matija in stric Ivan. S kamero Smena 6 in zrcalno refleksno kamero Practika LLC z 1.8/50mm objektivom, se je učil osnove fotografije. Sedaj večino slik razstavlja na spletni strani e-fotografija - galerija in Fineart Portugal.

Čeprav sta ga fotografija in likovno izražanje močno prevzela, je svoj življenjski poklic našel kot akademski glasbenik kitarist. Izobraževal se je na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor in na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Bil je ustanovitelj glasbenih skupin Skarabej, Rajano in Inside. Napisal glasbo za Predstavo Mrtvec pride po ljubico v režiji Tomaža Pandurja, soustvaril glasbo na besedila Janka Glazerja s Petrom Andrejem, posnel avtorski CD z Vaskom Atanasovskim in nekaj svojih solo cd jev. S fotografijami prikazuje glasbenike in plesalce z dinamičnim izrazom. Z  uporabo daljše ekspozicije in bliskavice so njegovi liki uvrščeni med lastnostmi statične fotografije in gibljivimi slikami filma. V magičnem realizmu, ki je sinteza realnega in namišljenega sveta, je avtor našel vir navdiha, kjer nastopajo njegovi glasbeniki v različnih zasedbah in sporočajo univerzalen jezik kreativne umetnosti.

Za vstop potrebujete Lento ali Dnevno Lento.


My House Is Your House

Sobota, 29. 6. 2019, ob 14.00
Pruh

Vstopnina: 10 €, z Lento 8 € (v predprodaji 2 karti 15 €)

Organizator: LOSI, društvo za organiziranje lokalnih aktivnosti

Nastopajo:

  • Dave Manali
  • indianX
  • Saturday Simon
  • Ben Gashi
  • Chibba
  • Brtinzz

Drugi elektronski glasbeni dogodek sezone 2019 na odprtem v sklopu štirih Pruh dogodkov ob 5.obletnici delovanja elektronske štajerske organizacije Mild 'N Minty bomo jubilejno izvedli pod okriljem poletnega Festivala Lent, Maribor v plesnih ritmih House glasbe.

Tokratni dnevno-večerni dogodek bo postregel z odličnim izborom House (Classic, Vocal, Deep, Tech) glasbe nastopajočih, Mild 'N Minty rezidentov DJ indianX in Ben Gashi ob bok izbrancu spomladanskega natečaja DJ Brtinzz ter gostujočima DJ Saturday Simon dobro poznan mariborski publiki, iz osrednje Slovenije pa se nam bo prvikrat pridružil DJ Chibba. Za vrhunec večera bo poskrbel eden najprepoznavnejšiš House ustvarjalcev iz sosednje Italije na naših tleh, ki je dolga leta krojil programsko zgodbo z rezidenco v kultnem klubu Ambasada Gavioli – DJ Dave Manali.

Obeta se nam enkraten plesni dogodek v unikatnem naravnem ambientu pod soncem in zvezdami v objemu senčnih zavetij krošenj dreves kamnoloma Pruh v neposredni bližini meje z Avstrijo in svetovno prepoznavno vinsko cesto Svečine v obliki srca. Malo komu znan majhen kamnolom iz katerega so za štajersko prestolnico Maribor izsekali kamen za spomenik 'Kužno znamenje' je danes prijetno urejen prostor za unikatne prireditve na odprtem, ki polek koncertov, filmskih festivalov, dnevov poezije in teatra, duhovnih delavnic, plezalne stene in 'lounge bara' prireja tudi butične plesne elektronske prireditve vse pod taktirko upravitelja kulturno-umetniškega društva Losi.

Vabljeni na dogodek v sklopu šetvilnih prireditev na prostem sezone 2019 na Pruh-u.

V primeru dežja dogodek odpade. Več o dogodku: https://www.facebook.com/events/612997562542330/


Prodajna razstava Art for Sale / Papirnate zadeve

Umetnostna galerija Maribor
UGM Kabinet , Strossmayerjeva 6

21. – 29. junij 2019

Umetniki: Nevena Aleksovski, Urška Alič, Ajda Auer, Boris Beja, Uršula Berlot, Nina Slejko Blom in Conny Blom, Nenad Cizl, Nataša Drešić, Vesna Drnovšek, Mina Fina, Enej Gala, Andreja Gregorčič, Aleš Horvat, Ilić, Duša Jesih, Barbara Jurkovšek, Žiga Kariž, Milan Ketiš, Tina Konec, Maja Babič Košir, Ksenija Kovačević, Gašper Kunšič, Tanja Lažetić, Polonca Lovšin, Maša Mlinarič, Cvetan Nedelkovski, Borut Pepenko, Polona Petek, Arjan Pregl, Tea Pristolič, Mirjana Rukavina, Small but Dangers (Simon Hudolin in Mateja Rojc), Zora Stančič, Nataša Tajnik Stopar, Brane Širca, Gal Šnajder, Igor Štromajer, Miha Štrukelj, Simona Šuc, Helena Tahir, Hana Tavčar, Veronika Vesel Potočnik in Sašo Vrabič, Ana Vodušek, Mojca Zlokarnik
kustosinja: Simona Vidmar

Umetnostna galerija Maribor v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi na Pop-up prodajno razstavo umetniških del na papirju Papirnate zadeve, ki bo zbirateljem začetnikom in drugim entuziastom ponudila priložnost, da se na enem mestu seznanijo s širokim naborom umetniških del uveljavljenih in obetavnih slovenskih ustvarjalcev ter da umetnost ponesejo v svoj dom – in to po dostopnih cenah. Papirnate zadeve predstavljajo zanimiv izbor umetniških del na papirju/iz papirja – sitotiske, digitalne printe, risbe, akvarele, kolaže, ilustracije, papirnate objekte, zine, knjige umetnikov in več. Pridite, naj vas navdušijo!

Prost vstop z Lento.


Prodajna razstava Tina Konec / Transparentnosti

Umetnostna galerija Maribor
UGM Šop / Strossmayerjeva 6

21.–29. junij 2019

Umetnica: Tina Konec
Kustosinja: Andreja Borin

Na prodajni razstavi v UGM Šopu predstavljamo mlado umetnico Tino Konec in njeno serijo risb naslovljeno Transparentnosti iz 2018 - 2019. Naprodaj bo 10 risb. Vabljeni, da si ogledate razstavo in v svoj dom odnesete kakšno umetnino po ugodnih cenah.
Tina Konec je diplomirala šele leta 2015, vendar je njen izraz izmojstren in njene risbe izbrušene kot da bi imela za sabo že dolgo ustvarjalno življenje. Navdih njenih del je narava, natančneje drevesa, še natančneje iglavci. Eno ob drugo polaga na papir ali na prosojni paus papir poteze s svinčnikom ali črnim tušem. Včasih risbo na paus papirju prekrije z drugo risbo s čimer dobi izginjajoče zamegljene prizore. 

Prost vstop z Lento.


Zora Plešnar, retrospektivna razstava

UGM, Strossmayerjeva 6

19. april  –  4. avgust 2019
otvoritev: 19. april 2019, 19.00

kustosinja razstave: Andreja Borin

Umetnostna galerija Maribor s ponosom predstavlja prvo pregledno razstavo fotografij Zore Plešnar (r.1925, Maribor), najvidnejše slovenske fotografinje sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Fotoklubu Maribor se je pridružila leta 1968 in dve leti pozneje − kot edina ženska − sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem. V okolju odličnih fotografov (Ivan Dvoršak, Zmago Jeraj, Janko Jelnikar, Branimir Jerneić, Stojan Kerbler) je Zora Plešnar že s svojim prvim ciklom Mimo uveljavila suveren avtorski izraz. V tri desetletja trajajočem delovanju je slovensko fotografijo obogatila z odličnimi črno-belimi cikli: MimoNad oblakiOdseviPraznovanjeTerelj in Rojstvo mesta / Novi Beograd. Njene fotografske podobe so povzdignjene v nadrealno, prividno, imaginarno, sanjsko. Realni tukaj in zdaj njenih odsevov, oblakov, hribov ali mesta v nastajanju je univerzalen in brezčasen, v dotiku s sanjsko razsežnostjo, ki prosto prehaja med zunanjo podobo in notranjim doživljanjem. Obenem se je vseskozi posvečala tudi portretom, kjer se je polno izrazila njena topla, komunikativna narava in naklonjenost do otrok. Cikel Otroštvo s svojo neposrednostjo in pristnostjo tako nesporno predstavlja vrh njene portretne fotografije.

Prost vstop z Lento.


Ogledni depo modnih oblačil in dodatkov, razstava

Pokrajinski muzej Maribor, Razstavišče mariborski grad

Od 23. 5. 2019

V zbirki mode so plemiška in meščanska oblačila od 17. stoletja do danes. V zbirki hranimo ženska, moška in otroška oblačila, obutev, pokrivala ter raznovrstne modne dodatke. Vzrok za nastanek posebne zbirke mode je bilo gradivo, ki ga je muzej že hranil, in gradivo, ki je bilo posebej zbrano ob pripravi občasne razstave Tristo let mode na Slovenskem Leta 1965. Leta 1973 je zbirka dobila svojo stalno postavitev, ki je bila na ogled do leta 2004. Z obstoječim urejenim študijskim depojem oblačilne kulture in novo postavitvijo oglednega depoja civilne mode ostaja muzej edinstveno središče za proučevanje oblačilne kulture na Slovenskem.

Najstarejše gradivo, ki je ohranjeno v fragmentih, je ostanek ženskega oblačila iz grobega rjavega sukna in nakit. Najdba izvira iz grobnice rodbine Herberstein iz Betnave pri Mariboru iz tridesetih let 17. stoletja. Drugo grobno najdbo sestavljata oblačilo in obutev župnika Andreja Tavčarja iz Starega trga pri Slovenj Gradcu; najdba izvira iz leta 1638. Iz 18. stoletja so ohranjeni svilen moški suknjič justaucorps, moški frak s svileno cvetlično ornamentiko, moški svileni telovniki s kakovostnimi vezeninami, damski životci, damske torbice - pompadure, damska pokrivala, par damskih čevljev, pahljače in slonokoščeno praskalo, s katerim so si segali pod lasuljo ali za steznik, da so lajšali srbečico. Iz zacetka 19. stoletja sta ohranjena dva para damskih brezpetnih čevljev, ki označujeta obdobje empira. V sredino 19. stoletja uvrščamo damske čevlje, torbice in denarne mošnjičke, pokrivala in životce, črn moški frak ter moška pokrivala in dodatke. Od druge polovice 19. stoletja je gradivo v zbirki obsežnejše. Ohranjene so damske obleke različnih krojev in materialov, bluze, stezniki ter številni modni dodatki, moška oblačila, pokrivala, obutev in drugi dodat- ki. Najobsežnejše gradivo izvira iz 20. stoletja. Vanj sodijo ženska, moška in otroška oblačila, obutev, pokrivala in različni modni dodatki, zbirka pa se še zmeraj dopolnjuje s sodobnimi kreacijami.

http://www.museum-mb.si/https://www.facebook.com/pomum123/

Prost vstop z Lento.


Debata o kuhinji - kitchen debate, razstava

Pokrajinski muzej Maribor, Razstavišče Kino Partizan

8. 6. 2017 – 31. 12. 2019

Na razstavi so prikazani kuhinjsko pohištvo, pripomočki, posodje in tekstil, ki so shranjeni v Pokrajinskem muzeju Maribor. Najstarejši razstavljen predmet so vratca stenskih omar iz začetka 17. stoletja, najmlajša pa je Marlesova kuhinja Maksima iz leta 1970, ki je bila v uporabi še leta 2016. Razstavo dopolnjuje izbor živil, pričevalci – Ivan Gabrovec, Darja Gostenčnik, Irena Kajnč, Ivanka Koprivnik, Štefka Kučan, Uroš Mencinger, dr. Svetlana Slapšak – pa posamezni vsebinski sklop zaokrožijo s svojo osebno zgodbo.

Razstava Debata o kuhinji - kitchen debate predstavlja zaključek raziskave o podpohorskih lesarskih obratih. Na Pohorju se je že v drugi polovici 18. stoletja razvila živahna lesna proizvodnja, v kateri so lesno surovino predelovali v različne izdelke, ki so jih po cestah in reki Dravi spravljali do kupcev. Tradicionalni trgi pohorske lesne trgovine so bili Podravina, Bačka in Banat. Pomembna tržišča so bila tudi Madžarska, Italija, Francija, Nemčija, Grčija in Palestina. Leta 1945 so bili vsi obrati nacionalizirani in združeni v večje enote. Na razstavi sta posebej predstavljeni dve tovarni. V Tovarni pohištva Maribor so izdelovali komplete klasičnega kuhinjskega pohištva (kredenca, zaboj za kurivo, miza in štirje stoli), v tovarni Marles pa prve jugoslovanske moderne (vgradne) kuhinje.

http://www.museum-mb.si/https://www.facebook.com/pomum123/

Prost vstop z Lento.


Velike stvaritve malih mojstrov - strip, razstava

Pokrajinski muzej Maribor, Razstavišče mariborski grad

21. 5. 2019 – 31. 8. 2019

Učence osnovnih šol smo povabili, da v obliki stripa upodobijo svojo zgodbo. Njihova dela so razstavljena na razstavi STRIP. S tem muzejskim pedagoškim projektom se navezujemo na razstavo Doba meščanstva, ki jo bomo v Pokrajinskem muzeju Maribor odprli leta 2019.

Z razvojem časnikarstva sta se že v 19. stoletju pojavila strip in karikatura, ki sta postala hitro popularna. V stripih so z risbo in kratkim besedilom avtorji pripovedovali zgodbe, velikokrat družbeno kritične, aktualne in duhovite. Strip je postal v 20. stoletju priljubljena literarna oblika namenjena otrokom, po njih pa so radi segali tudi odrasli. Povabilu se je odzvalo 154 učencev iz 14 osnovnih šol. Pod vodstvom 19 mentorjev so ustvarili 139 stripov. Sodelujoči učenci so iz naslednjih osnovnih šol: OŠ Antona Ingoliča Polskava, OŠ Breg, OŠ Cirkovce, OŠ Cirkulane-Zavrč, OŠ Franca Lešnika-Vuka Slivnica pri Mariboru, OŠ Franca Rozmana-Staneta Maribor, OŠ Jakobski Dol, OŠ Kungota, OŠ Leona Štuklja Maribor, OŠ Mladika Ptuj, OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, OŠ Rače, OŠ Starše, OŠ Voličina.

http://www.museum-mb.si/https://www.facebook.com/pomum123/

Prost vstop z Lento.


Tržnica sprehodov

Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 2

20. – 29. 6. 2019 med 18.00 in 21.30

Organizator: Zadruga Živo Mesto z.o.o.

Ste že kdaj obiskali Rajzefibrovo tržnico? Pravite, da ne? Seveda ne! Le kako, ko pa je letos prvič, da se v času Festivala Lent predstavljajo produkti projekta Maribor is the Future, skupaj s produkti in storitvami njihovih pridruženih partnerjev. Podajte se na potep s slavnimi osebami iz mariborske zgodovine, postojte v katerem izmed lokalov in kaj popijte, obiščite skrite kotičke mesta in se prepustite vrtincu zgodb, ki jih mesto nosi v svojem nedrju. Odtisnite in oblecite si svojo naj mariborsko majico, razveselite prijatelja s štajerskim árgom, na hladilnik si pritrdite veduto Maribora. Ne bojte se spoznati ljudi, ki sokreirajo našo skupno mestno zgodbo. Pridite na tržnico in poiščite nekaj zase!

Vstopnina: 10 €, za imetnike Lente 9 €

​​​​​​​

Ort

Accessibility(CTRL+F2)
color contrast
text size
highlighting content
zoom in